İnternetten Alışveriş Yapılırken Yararlanılabilecek 10 Bilgi
Merhabalar, bu yazımız ile çok kullandığımız e-ticaret siteleri ile alışveriş yaparken dikkat etmemiz gerekenleri listeledik.
Bankalararası Kart Merkezi'ne göre, 2020 yılında 956.362.352 olan yerli kartlarla yapılan yurt içi ve yurt dışı işlem sayısı 2019'da 679.084.058 oldu. İşlem hacmi bazında büyüme %41, tutar bazında büyüme ise %17 civarındadır. Bu artışlarda özellikle covid-19 salgınının etkisi olduğu açık. Ayrıca, siber suçlular kesinlikle boş durmuyor ve daha sık saldırmaya başlıyor. Saldırganlar, özellikle covid-19 teması altında ücretsiz maske, hediye dezenfektanı ve yanıltıcı bilgi içeren saldırılarını sıklıkla kullanıyor. INTERPOL'de anonim bir özel sektör ortağı şunları söyledi: "Şubat 2020'den Mart 2020'ye kadar, kötü amaçlı alan adı kayıtları (kötü amaçlı yazılım ve kimlik avı ile yüksek riskli kayıtlar dahil) %569 arttı. %788'lik bir artış tespit edildi. yön, açıkçası bilgi güvenliğine daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor.
Tüm istatistikler göz önüne alındığında, özellikle çevrimiçi alışveriş yaparken aşağıdaki 10 bilgi faydalı olabilir:
1) Alışveriş sitesinin e-ticaret bilgi sisteminden (eticaret.gov.tr) "Kayıtlı web sitesi sorgulama" işlemini onaylayabilirsiniz. Örneğin, Doğrulanmış Site bölümünde yeşil bir onay işareti varsa, kayıtlı olduğu anlamına gelir.
2) Alışveriş yapmak için sınırlı bir sanal kart kullanılmalıdır ve ardından o sanal kartın limiti sıfırlanmalıdır. Mümkünse sanal kartı iptal edip yeni bir sanal kart kullanmak en doğrusudur. Ancak burada, güvenli QR kod ödemeleri için Paycell gibi bir kart cüzdanı kullanmak güvenliği daha da artırabilir.
3) Alışveriş sitesi adresinin başında https olması veya sitede 1024-2048 bit şifreleme olması %100 güvenilir olduğu anlamına gelmez. Ön incelemeden geçti. https ifadesinin sonundaki S, kimlik doğrulama işlemi sırasında ortaya çıkar. Unutulmamalıdır ki her sertifikaya güvenilmez ve https://letsencrypt.org/ gibi sistemler üzerinden ücretsiz olarak alınabilir.
4) Alışveriş sitelerinde belirli seçimler yaparken, güvenilmez alışveriş siteleri için kredi kartı birikimlerini tercih etmemeye özen göstermelisiniz. Ek olarak, güvenilir siteler için bile sanal kart kaydettirmek güvenliği daha da artırabilir ve riski azaltabilir.
5) Teslimat noktası olarak adresteki binanın kapı kodu vb. Eğer öyleyse, lütfen paylaşmayın. Bu bilgilerden dolayı kişilerin izinsiz olarak binaya girmeleri ve binadaki reklam panolarındaki veya aldıkları faturalardaki bilgileri dolandırıcılık yapmak için kullanmaları mümkündür.
6) Pazaryeri olarak satılan bir web sitesinden alışveriş yapıldığında ilgili tedarikçiye kişisel bilgilerin gönderildiğini bilmeliyiz.
7) Güvenilir olmayan bir alışveriş sitesinden alışveriş yapmak istiyorsunuz, bu doğru bir gereklilik değil. Kredi kartı bilgilerini vermek yerine elden ödeme seçeneği varsa ürünü incelemek iyi bir seçenektir. Çünkü gelecekteki bir ürünün fiyat avantajı, orijinal bir ürün olduğu anlamına gelmez. Örneğin, GZT tarafından yayınlanan aşağıdaki görsel örnek teşkil edebilir:
8) Çok sayıda takipçisi veya paylaşımı bulunan sosyal medya hesaplarına aktarım yapmak ve kredi kartı bilgilerini yazılı olarak paylaşmak çok risklidir. Takipçi veya beğeni satın alabileceğinizi unutmayın. Örneğin 100 TL vererek 1000 takipçi kazanabilirsiniz.
9) Kredi kartı ile ürün satın alırken, ürünün gelmemesi veya ayıplı olması durumunda, e-Devlet'i kullanabilmeniz için kredi kartının ait olduğu bankaya ve Tüketici Hakem Heyetine tüketici itirazında bulunabilirsiniz. Online başvuru için bilgi.
10) Sosyal medyayı kullanırken veya e-posta veya mesaj olarak alışveriş yaparken tarayıcıya alışveriş sitesi adı girilmelidir. Doğrudan bağlantıya tıklamamalısınız. Dolandırıcıların herhangi bir alışveriş sitesini tamamen kopyalayabileceğine dikkat edilmelidir.
Güvenli alışverişler dileriz.