PHP Dersleri 3 - PHP Yazım Kuralları (Syntax)

Başka bir programlama dilini biliyorsanız sadece bu Yazım Kuralları "Syntax" ile PHP dilinin %75'ini öğrenebilirsiniz. PHP dilini derslerimizle öğrenmeye başlıyorsanız sadece Temel PHP kurallarına kadar okumanız yeterli olacaktır. Diğer konularla alakalı kurallar konu anlatım derslerinde anlatılacaktır.

PHP Dersleri 3 - PHP Yazım Kuralları (Syntax)

Temel Kurallar

  • PHP Kodları Sunucu Tarafında Çalışır, Bunun için bir web sunucusuna veya kendi bilgisayarımızda kurulu WampServer gibi paket programlarına ihtiyacımız vardır ( Php kodları Apache HTTP Sunucusu yazılımı tarafından çalıştırılır ve Yorumlanabilmesi içinde PHP Yapılandırma dosyasına ihitiyac duyar.)
  • PHP Kodları HTML, CSS ve JavaScript gibi kodların içine gömülebilir. ( PHP'nin esnek yapısı sayesinde oluşturduğumuz tüm sayfalarda rahatlıkla PHP kullanabiliriz.)
  • PHP Dosya yapısı ve Uzantısı .php olmalıdır. (HTML kodları içinde kullanılabilir ancak dosyanın yapısı mutlaka .php olmak zorundadır aksi taktirde php kodları çalışmaz. )
  • PHP kodlarını tanımlamak için <?php .....KodAlanı...... ?> etiketleri kullanılır. (HTML etiketlerinde kullandığımız gibi herbir etiketin başlangıcını ve sonunu belirtiriz. <?php ile PHP kodlarının başladığını ve ?> etiketiyledi PHP kodlarının bittiğini belirtiriz.)
  • PHP kodun bittiğini anlatmak için ; (Noktalı Virgül) kullanılır. (PHP ile tek satır kod yazılacaksa ; (Noktalı Virgül) koyulmasına gerek yoktur ancak siz el alışkanlığı olması için mutlaka her kod satırınızın sonuna ; (Noktalı Virgül) ekleyin ve Alt alta birden çok PHP kodu yazacaksaksanız mutlaka ; (Noktalı Virgül) ile kod satırınızı sonlandırmanız gerekmektedir.)
  • PHP kodları içinde yorum ve not satırları oluşturmak için //........ veya /*........*/ kullanılır. ( Kod yazarken hatırlamak veya ne işe yaradığını hatırlamak için sıkca not satırları kullanırız ve bu not satırları sayesinde hem kendimize hemde bizden sonra kodları inceleyen diğer yazılımcılara anlatmak için çok etkili olur. Tek satırlık bir not yazacaksak // kullanmamız yeterlidir ancak birden çok satırlı not yazacaksan /* NotYazılarımız */ şeklinde belirtmeler yapabiliriz. (Not satırı içinde yazılan kodlar PHP tarafından yorumlanmaz ve çalışmaz.))
  • PHP Kodlar ve Not satırları HTML sayfa kaynağında görüntülenmez.( PHP kodlar ve Yorum satırları tüm Web tarayıcılarında çalışır ancak sayfa kaynağında görüntülenmez.)