WampServer Kurulumu

Öncelikle Wampserver nedir ? Biraz bahsedelim. Wampserver, bilgisayarımızı bir sunucuymuş gibi kullanabilmemizi sağlayan bir paket programıdır.  Wampserver Paket Programının İçinde Apache HTTP Sunucusu, PHP Yapılandırma Dosyası ve phpMyAdmin ile ihticamız olan tüm programları kurmuş olacağız.

WampServer Kurulumu
WampServer Kurulumu

Apache HTTP Sunucusu

Apache, açık kaynak kodlu ve özgür bir web sunucu programıdır.

PHP Yapılandırma Dosyası

Php kodlarının okunmasına ve yorumlanabilmesi için PHP sürümünü ve ayarlarını barındırır.

phpMyAdmin

MySQL veritabanı sunucusunun yönetimini idare etmek için kullanılan ve PHP'de yazılmış ücretsiz bir yazılım aracıdır.

WampServer programını en güncel halini  kendi sitesinden indirip kurabilirsiniz.

WAMPSERVER 64 BITS (X64) İndir WAMPSERVER 32 BITS (X86) İndir

Kurulum Resimli Anlatım

Wampserver kurulum programını bilgisayarımıza indiriyoruz. İndirilen bu uygulama kurulum dosyasını çalıştırıyoruz ve kuruluma başlatıyoruz.

Lisans sözleşmesini onaylıyoruz ve devam ediyoruz. Next

Bilgilendirme kısmına göz gezdirip devam ediyoruz. Next

Programın kurulacağı dizini belirtiyoruz. Bu kısımda değişiklik yapmanıza gerek yoktur. Bu şekilde devam diyebilirsiniz. Next

Kurulumu başlatıp kurulumun bitmesini bekliyoruz.

Wamp Server tarayıcı olarak Internet Explorer kullanacağını söylüyor. Farklı bir tarayıcı seçimi yapmak isterseniz bu kısımdan seçim yapabilirsiniz. (Önerilen Hayır)

Yine aynı şekilde kod yazım editörü seçiminizi buradan yapabilirsiniz. (Önerilen Hayır)

Bu aşamaları geçtiyseniz kurulumu başarıyla tamamladınız demektir. Next

Not : Hata Aldıysanız Hatalar İle İlgili Makalemizi Kontorol Edebilirsiniz... WampServer Kurulum Hatası Ve Çözüm Yolları

WampServer kurulumunu tamamlandığınıza göre, artık bilgisayarınızda tüm PHP dosyalarını çalıştırabilirsiniz. Finish

WampServer ile localhost kurulumundan sonra, C sürücüsü içerisinde wamp64 isimli bir klasör oluştuğunu göreceksiniz. (Bu dizin ve isimler kurulum aşamasında belirtilen isimler ile değişkenlik gösterebilir.) 

wamp64 İçindeki www klasörü sizin localhostunuzun ana dizinidir. Buraya ekleyeceğiniz tüm dosyalara, tarayıcınızdan http://localhost/ yazarak erişebiliriz.

Tarayıcımıza http://localhost/ Yazdığımızda Karşınıza böyle bir pencere çıktıysa endişelenmenize gerek yok. Herşey yolunda. Bu hatayı almanızın sebebi WampServer’ın aktif olmamasından kaynaklanmaktadır. 

WampServer aktif olduğunda sağ alt köşedeki ikonların arasında yeşil renkte bir WampServer logosundan anlayabilirsiniz. WampServer Logosu Yoksa WampServer’ı kısayoluna tıklayarak veya Başlat > Programlar > Wamp Server içinden seçerek programı çalıştırabilirsiniz. 

Wamp server’ı çalıştırdığınızda sağ alt köşede, bilgisayar saatinizin yanında kırmızı bir wamp ikonu belirecek. ikon eğer sarıda kalırsa ikona sol tık yapıp Restart All Servis butonuna tıklayın ve ikonlar sırasıyla kırmızı sarı ve yeşil olacağını göreceksiniz.

ikon eğer Kırmızıda kalırsa  WampServer Kurulum Hatası Ve Çözüm Yolları Başlıklı Makalemizi İnceleyebilirsiniz

Eğer Taryıcınıza http://localhost/  Yazdığınızda karşınızdaki gibi bir  sayfa geliyorsa WampServer Kurulumunuz başarıyla tamamlanmıştır ve kendi bilgisayarınızı sunucu gibi kullanabilirsiniz.

TEST

Bilgisayarımızda yerel Disk C:\wamp64\www Dosya Klasörüne Giriş yapalım.

TestKlasor Adında Yeni Bir klasör Oluşturalım.

TestKlasor Adındaki Klasörümüzün içnde deneme.php Adında bir php dosyası oluşturalım.

deneme.php dosyamızın içine aşağıdaki kodları yapıştıralım ve kaydedelim.

<?php

	echo "WampServer Kurulumunuz Başarıyla Tamamlanmıştır. Çılgın Kodlar Yazmaya Başlayabilirsiniz....";

?>

Eğer heşeyimizi sorunsuz yapmışsak Tarayıcımıza http://localhost/TestKlasor/deneme.php yadığımızda karşımıza WampServer Kurulumunuz Başarıyla Tamamlanmıştır. Çılgın Kodlar Yazmaya Başlayabilirsiniz.... yazısı gelecektir ve artık php kodlarımızı çalıştırabiliriz.

Eğer Farklı Sorunlar veya Eklenmesi Gerektiğini Düşündüğünüz Açıklamalar var ise Yorumlar Yazarak Başka Okurlarında Yararlanmasına Destek Olabilirsiniz....