Yazılım Nedir
Yazılım bilgisayarın olmazsa olmaz bir parçasıdır. Yazılım donanımların üzerinde çalışan soyut bir varlıktır.
Yazılım Nedir ?
Yazılım bilgisayarın olmazsa olmaz bir parçasıdır. Yazılım donanımların üzerinde çalışan soyut bir varlıktır. Aslında gerçek dünyada olmayan bir varlıktır yazılım ancak biz bir mana bir anlam yüklediğimiz için sanal bir varlıktır. Yazılım dünyasında matematik dünyası etkilidir.Tarihe baktığımızda bilgisayar bilimleri yani algoritma ve yazılımın temelli çağlar öncesine dayanır. Harezmi cebir ile yazılımın temelinde katkısı olmuştur.
Yazılım dünyası matematiğin gelişimi ile gelişimine gelişim katmıştır. Yazılım bir makinenin modeli olarak düşünebilir örneğin bir cihazı fotoğraf çeker hale getiren yazılımdır. Günümüzde gördüğümüz çoğu teknoloji bir yazılımın katkısı ile meydana geliyor. Yazılım bir bilgisi olmayan makinelere neler yapması gerektiğini kodlamalar ile anlattığımız bir yöntemdir. Örneğin biz dijital bir ortamda herhangi bir resmi inceliyoruz ancak bilgisayar bu resmi bizim gördüğümüz gibi değil kodlamalar ile görüyor.
Bilgiler dönem dönem ayrılmıştır. İlk dönemlerde bilgiler mekanik ve ilkeldi ancak günümüzde her bilgi dijital bir ortamda. Çalışma hayatımızda ise hangi meslek olursa olsun bilgisayarsız bir iş yapılmadığı görülebilir. Bilgi ekonomisinin en önemli en önemli parçası yazılımdır. Yazılım sektöründe yapılan bir yatırım tüm sektörlere etki ediyor.
Yazılımın Önemi ve Geleceği
Yazılımı kullanmayan bir meslekten bahsetmek günümüzde çok zordur. Yazılım dünyasının önemini artırmak için yazılım dünyası geliştiriliyor. Yazılımın gelişiminde öncelikle yazılımın geliştirmesi sonrasında yazılımın uygulanması geliştiriliyor. Örneğin otonom araçlar ile araç kullanmak tarihe karışabilir buda yazılımın geleceğe etkilerinden biridir. Araba kavramı bu şekilde bizim için bambaşka bir dönüşüme uğrayabilir. Cep telefonları bizim için arama ve mesaj yapmaktan ziyade artık dünya ile iç içe yaşamaya dönüşmüş durumda. Bu gelişim yazılımı uzmanlık alanlarına ayırdı. Örneğin telefon dünyasının yazılımsal dönüşümü ile mobil yazılım geliştiricileri ortaya çıkmış oldu. Yazılım geleceğin mesleğidir gelecekte yazılımı tüm alanlarda zorunluluk olarak göreceğiz.
Bilişim Dünyasında Yazılımın Önemi
Yapay zekayı ele alırsak sanal bir dünyada insan üzerinden giderek bir yapay zeka tasarlamak günümüzdeki yazılımın önemini çok iyi gösterir. Bilişim dünyasında yazılımın gelişimi ile işi yapan kişilerin uzmanlık alanları ve çalışma alanları da değişmiş durumda. Yazılımın üretiminde diğer üretim sektörlerinden bambaşka bir süreç işlemekte. Bir programcının yazdığı bir program milyonlarca insanın neleri yapacağını söylüyor. Örneğin bir power tuşu için yazılan bir program sayesinde insanların algılarını da değiştiriyor. Bilişim dünyasında yazılım artık bulut hizmetleri ile tanıştı bununla birlikte işleyiş ve depolama da değişmiş oldu. Yazılım insana yaklaştığında daha üst katmanlara çıkıyor. Bunun sebebi insanın yazılıma ve makinelere kattığı gelişimdir.
Yazılım Türkiye’de ve Dünya’da Ne Durumda
Türkiye bankacılık, yargı ve askeri alanda çok iyi kullanılıyor. Türkiye uzun zamandır bilişim alanına çok gelişmiş insanlarını yönlendirmiş durumda. Bilişim sektörü dünyanın heryerinde işleyen bir sektör. Örneğin Türkiye’de kendini geliştiren bir yazılımcıya dünyanın herhangi bir yerindeki şirketler gelişimini uygun bulup iş imkanı sağlayabiliyor. Bir ülkedeki hukuk, eğitim ve ekonomi ne kadar gelişmiş ise yazılımda bununla doğru orantılı şekilde gelişim sağlıyor. Ticari alanda yazılımın satışı ve transferinin kolaylığı sebebiyle diğer sektörlerden daha kolay bir pazarlama stratejisi izlenebiliyor. Yazılım sektöründeki sermaye bizim bilgimiz ve fikrimiz olduğu için bir proje üretimi diğer sektörlere göre daha ucuz ancak meşakkatli olabiliyor. Yazılım sektöründe bir sınırlama olmaması bu sektörü uluslarası alanda ön plana çıkartıyor. Türkiye’de ve Dünya’da yazılım gelişiyor ve geleceğe bir ışık tutuyor.
Meslek Olarak Yazılım
Yazılım mesleğinde bir çok farklı meslekten çalışan kişilerin olması bu mesleğin giriş şartlarının basic seviyede olduğunu gösterir. Yazılım mesleğinde her konudan anlayan ancak hiçbir konuda uzmanlığı olmayan kişiler vardır ancak sağlıklı olan bir alanda uzmanlaşmaktır. Örneğin mobil programlama bir uzmanlık alanıdır. Bir yazılımcı mobil alanda uzmanlaşırsa mobil alandaki üretim kabiliyeti daha yüksek olur. Yazılım mesleğinde çıkabilecek problemleri çözmek için o konuda bilgi sahibi olmak gerekir. Mesleklerdeki yazılıma dönüşüm yazılımcı ihtiyacını artırmaktadır.